Kunder

Hitta kunder

Hur hittar man kunder som vill köpa ens fotokonst? Det finns flera olika sätta att nå ut med sin fotokonst. Men hur gör man och vad ska man göra? Frågan är inte helt lätt att svara på och ditt val kan påverka var du placeras i konstvärlden. 

Vill du sälja dina bilder i massor eller vill du vara exklusiv? Det finns sidor som köper in din konst som sedan används på olika hemsidor, posters eller liknande. Här får du stor exponering av din fotokonst och du får en liten summa per bild. Väljer du däremot att endast sälja dina bilder genom ett galleri där de ställs ut inför riktiga konstälskare så blir prislappen annorlunda. Genom ett galleri kommer du inte att sälja många av dina foton utan istället exklusivt få till ett väsentligt högre pris. 

Att gå från galleri till att sälja mer som massproduktion är inte något som brukar vara komplicerat. En del fotografter kombinerar även de båda. 

Marknadsföring

Hur ska kunder hitta er?

För att potentiella kunder ska veta att du finns och vill sälja dina fotografier behöver du berätta för dem att du finns. Men hur ska man göra detta? Det finns flera olika sätt att marknadsföra sig själv. 

Väljer du ett galleri som du vill sälja dina fotografier igenom så har de mest troligt någon form av marknadsföring. Där kommer de att informera om att din utställning kommer. 

Även om du har denna typ av marknadsföring ifrån ett galleri eller en butik där du kommer att sälja din fotokonst kan det vara bra att bygga upp din egen marknadsföring. Lägg upp sociala medier där du delar med dig om dig själv och din konst. På så sätt bygger du upp ditt namn och när det är en utställning kan du även berätta det för dina följare.