Fredrik Ödman | COMPOSED ANIMALS — 12/11 – 10/12

Fredrik Ödman | COMPOSED ANIMALS

Vernissage 12 november 12.00-15.00 hos Eugén & William. Utställningen pågår till 10 december.

Med fascinerande djurlika figurer iscensätter fotograf Fredrik Ödman en värld som sätter åskådarens fantasi i rörelse. I tidlösa och minutiösa manipulationer ryms dessa figurer tillsammans med drömmar och magi. Fredrik suddar ut gränser mellan djur och människa, men även gränsen mellan vad som är möjligt och inte möjligt. Om våra föreställningar skapar det vi väljer att kalla verklighet, gestaltar han en utvidgning av verklighetsbegreppet.

Fredriks bilder förmedlar en drömlik känsla – och de hänför. Utställningen sätter genom detta fotografins sanningsbärande arv i fokus. I detta fall ett förföriskt och påverkat arv. Tanken att vi kommer närmare sanning med fotografins hjälp sätts i denna typ av bilder under lupp. Är naturen manipulerbar och hur upplever vi idag naturen, när bilder och filmer i hög grad sätter formen för naturupplevelsen.

Samtidigt görs en reflektion från konstnärens sida över vårt sätt att se på framtiden och människans inverkan på djur och natur. Hur påverkar vi, förädlar, förändrar och förstör? Utställningen COMPOSED ANIMALS synliggör föreningar och olika förhållningssätt, utan avsikt att avspegla det samhälle den verkar i. Ödmans bilder kan även sättas i sammanhanget kring samhällsdebatten kring vår miljö och vårt klimat. Kommer det i framtiden skapas nya arter såsom dessa hybrider?

”Ödmans minutiösa manipuleringar trollar fram en bildvärld där gränsen mellan fågel och maskin, människa och docka är försvunnen. Associationerna kastar mig från Man Ray till Bengt Böckman till ´The Matrix´- det är bitvis pinsamt, bitvis kusligt. Men mest fascinerande, trots allt. Att det är möjligt” (Dan Jönsson, DN)

”Det här är stort och jag spår Fredrik Ödman en lysande framtid” (Britte Montigny, Skånska Dagbladet)

Mer om Fredrik Ödman


 

Share

About the author

Per-Anders E Hurtigh is one half of Eugén & William.

Comments are closed.