Utställning Barbara Lindell | FIRE — 12/5 – 1/7

Utställning Barbara Lindell | FIRE

Vernissage 12 maj 12.00-16.00 och 13 maj 12.00-16.00 hos Eugén & William. Utställningen pågår till 1 juli.

Barbara Lindell (1960) är fotokonstnär från Göteborg. Hon har utbildat sig i Sverige (Konstfack samt Fotohögskolan) samt i Nederländerna (Rietveld Academie), Mexico City (Academia San Carlos samt som assistent till Hasselbladpristagaren Manuel Alvarez Bravo) och i Costa Rica (Facultad de Bellas Artes).

De latinamerikanska influenserna är synliga i hennes konst. Hon arbetar mest med fotobaserad konst, men blandar friskt olika tekniker till en spännande mix av associationer, former, symboler och färger, beroende på vad hon vill uttrycka och det tema hon arbetar med för tillfället. Hon bygger ofta installationer, och använder sig av ljus- och ljudkonst, samt ibland även dofter och temperaturer för att skapa speciella miljöer för sin konst.

Barbara är en konstnär med ett mycket stort intresse för människor, olika kulturer, språk och samhällsfrågor. Hon har bott i flera olika länder och arbetat många år med freds- och demokratifrågor i diverse biståndsorganisationer, med projekt i ett flertal krigsområden. Detta ger en särskild ton till hennes expressiva bilder. ”I mina konstverk försöker jag att uttrycka essensen av det jag upplever i mitt liv och i mitt samhällsengagemang” säger hon själv. ”Jag räds varken glädjen eller det komplexa och oförklarliga som händer i livet och världen. Därför kan mina bilder uppfattas som starka och mångtydiga.”

Utställningar, publikationer etc

Barbara Lindell har deltagit i många samlingsutställningar och haft ett otal privatutställningar sedan den första utställningen 1975 i hennes dåvarande hemkommun Mölnlycke. Hon har ställt ut i bl.a. Göteborg, Stockholm, Lund, Malmö, Jönköping, Oslo, Berlin, Kassel, Amsterdam, Etten-Leur (NL), Oosterhout (NL), Mexico City, New York, Tallin och St Petersburg.

Barbara har också publicerat en fotobok om Bolivia, på svenska och spanska, med titeln ”När Bergen talar”.

I januari 2010 ställde hon ut på Hjo Konsthall, samt avslutade och ställde ut ett projekt med offentlig konst i södra Nederländerna, vilken sedan flyttade vidare till 26 kommunalhus och 26 brandstationer i regionen Brabant. I augusti 2010 var hon inbjuden att, efter 35 år, återigen ställa ut i sin uppväxtkommun – i Nemes Konsthall på Mölnlycke Kulturhus. Där visade hon en retrospektiv utställning, med arbeten från de senaste 15 åren. I november 2010 hade Barbara en separatutställning med nya verk på Galleri Ingela S i Stockholm. Under 2011 deltog hon i samlings-utställningar på Galleri Canevaz i Göteborg och i Grez sur Loing, Frankrike.

Share

About the author

Per-Anders E Hurtigh is one half of Eugén & William.

Comments are closed.