Mats Bäcker om RAW POWER

Boken och utställningen Raw Power

Jag var en del av musikrörelsen på  slutet av-70 talet både som musiker och fotograf. Det var en unik tid i svenskt musikliv. Proggrörelsen hade sedan ett decennium etablerat sig i hela Sverige med massor av musikföreningar tidningar mm. Detta hade krattat manegen för Punkrörelsen och den Nya Vågen som välde över oss från fram föra allt England.
Jag var med och skildrade den här tiden fram för allt för tidningen Musikens Makt med huvudredaktion i Göteborg och senare rocktidningen Schlager.
Jag var med i en slags alternativ rörelse av fotografer som tog det här med rockmusik och bilder på allvar. Jag samarbetade med fotograferna Penny Smith och Anton Corbijn i London. De jobbade åt tidningen New Musical Express som var min bibel. Jag blev deras skandinaviska agent under några år. Jag jobbade stenhårt för att få ställa ut dem i Sverige utan framgång.

Mina bilder var tagna för att publiceras i oftast ganska dåligt tryck, inte att visas på utställningar. Men jag fick snabbt respons för dem och redan på mitten av -80 talet gjorde jag mina första utställningar med dem.
När jag senare började jobba med teater, dans och framförallt opera, glömdes de är bilderna bort mer eller mindre.
Iggybilden var med på en utställning på Moderna museet och rönte viss uppskattning men inte mycket mer med det.
För ca 10 år sedan när det blivit möjligt att göra de här bilderna med gammal mörkrumsteknik fast så här stora har de uppmärksammats igen. Det har varit en ynnest att få göra så här bra och stora kopior som verkligen lyfter fram kvalitén i dem. Det är mycket en hyllning till det traditionella svartvita fotot som helt håller på att försvinna.
Alla dessa bilder är alltså gjorda förhand i mörkrum efter alla konstens regler och är dessutom selentonade så att de aldrig någonsin skall blekna.
Men det är också min historia. Att fotografen själv träder fram. Som bildmakare får man ofta stå tillbaks och illustrera någon annans berättelse. Nu är det min historia som jag vill dela med er.
Boken Raw Power handlar om tiden då allt kändes möjligt. Där inte avståndet mellan artist och publik var så långt. När jag som fotograf levde i en slags symbios med artisterna. De behövde mig för att synas och jag dem för att göra mina bilder. Aldrig någonsin blev jag styrd i hur de skulle göras eller några krav från managers hur deras artister skulle framställas.
Detta började förändras i mitten av -80 talet. Då slutade jag i princip fotografera rockmusik och började på Konstfack istället. Men det är en annan historia.

Mats Bäcker 26/9 2012

Mer om utställningen

Share

About the author

Per-Anders E Hurtigh is one half of Eugén & William.

1 Comment. Leave your Comment right now:

  1. by Skyler

    Hej på er konstfruar! Vill bara säga att jag gilalr er sida och era alster. Är väl inte så bevandrad själv inom konstens värld, men det behöver man ju å andra sidan inte vara heller för att kunna uppskatta vackra ting =)